17.9 C
Amsterdam

Turkije: gevangen schrijver Ahmet Altan (70) ‘mag geen coronavaccin’

Lees meer

De zeventigjarige schrijver en gewetensgevangene Ahmet Altan heeft volgens zijn advocaat nog geen vaccin tegen corona gekregen, wat wel al had gemoeten.

Zijn advocaat zegt te vrezen dat hetzelfde geldt voor vele andere politieke gevangenen in Turkije. ‘In naam van de gedetineerden die ouder zijn dan 65 jaar, herinner ik de autoriteiten aan hun plichten.’

Turkije is op 14 januari begonnen met een grootschalig vaccinatieprogramma. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het vaccineren van 65-plussers voltooid.

Schrijver en journalist Altan werd in 2016 gearresteerd. De journalist werd beschuldigd van het verzenden van subliminale boodschappen via de televisie in de nacht van de coup van 2016.

Zijn veroordeling werd in 2019 vernietigd, waarna hij werd veroordeeld voor de minder ernstige aanklacht van ‘medeplichtigheid aan een terroristische organisatie’. Een nieuw beroep bij het Grondwettelijk Hof van Turkije werd in december 2020 verworpen.

Altans uiteindelijke proces en veroordeling droegen bij aan het besluit van de Europese Unie om de toetredingsonderhandelingen met Turkije te bevriezen.

- Advertentie -