20.5 C
Amsterdam

Turkije: HDP betoogt tegen afzetten burgemeesters, krijgt steun CHP en AKP-kopstukken

Lees meer

De pro-Koerdische HDP verzet zich fel tegen het afzetten van drie HDP-burgemeesters door president Erdogan. Van Istanbul tot in het oosten van Turkije organiseert de partij vandaag demonstraties. De HDP krijgt niet alleen bijval van de linkse oppositiepartij CHP, maar ook van enkele AKP-kopstukken.

Gisteren werden de Koerdische burgemeesters van de oostelijke provincies Diyarbakir, Van en Mardin afgezet en vervangen door burgemeesters van Erdogans AKP-partij. Maar de HDP legt zich hier niet bij neer.

Vandaag demonstreren alle HDP-afgevaardigden voor hun partijkantoren in deze drie provincies. Ook heeft het bestuur van de HDP tijdens persconferenties in Istanbul en Diyarbakir aangegeven de nieuwe burgemeesters niet te erkennen. De partij roept de regering op de HDP-burgemeesters weer in hun ambt te herstellen.

Naast de HDP veroordeelt ook de linkse oppositiepartij CHP de afzetting van de burgemeesters. En er klinkt zelfs kritiek vanuit enkele van Erdogans voormalige politieke vrienden. Het gaat om voormalig president Abdullah Gül en ex-premier Ahmet Davutoglu, die zich de laatste maanden vaker hebben opgeworpen als kritisch tegenover Erdogan.

Davutoglu noemt het besluit om de burgemeesters af te zetten op Twitter ‘tegenstrijdig met de geest van de democratie’. Gül zegt op hetzelfde medium zegt dat het ‘niet goed is voor onze democratie dat pas verkozen burgemeesters op deze manier van hun plicht worden ontdaan’.

President Erdogan lijkt vooralsnog niet van wijken te willen weten. Gisteren greep de politie in tijdens protestbijeenkomsten in Istanbul, Ankara en Diyarbakir, waarbij enkele demonstranten werden gedemonstreerd. De gouverneur van Mardin heeft demonstraties alvast voor een maand helemaal verboden.

- Advertentie -