17.1 C
Amsterdam

Turkije hekelt ‘anti-Turkse propaganda’ na aanslag in Parijs

Lees meer

Turkije wil dat Frankrijk PKK-propaganda verbiedt na de aanslag in Parijs van afgelopen vrijdag op onder meer een Koerdisch centrum.

De Turkse ambassadeur van Frankrijk is bezorgd over ‘anti-Turkse propaganda’ die volgens hem klinkt tijdens demonstraties in Parijs, meldt nieuwswebsite al Monitor.

De aanval werd vorige week uitgevoerd door een negenenzestigjarige Fransman. Hij is een bekende van de politie doordat hij meerdere racistische aanvallen heeft gepleegd.

De Franse aanklager geeft aan dat de man een ‘pathologische’ haat heeft tegen migranten en dat hij rechercheurs vertelde dat hij van plan was om ‘niet-Europese buitenlanders’ te vermoorden, meldt de BBC.

Diverse Koerdische activisten geven Turkije de schuld van de aanslag. Volgens hen zitten Turkse geheime diensten en ultranationalisten, die op Frans grondgebied opereren, rechtsreeks achter de aanslag. De activisten bekritiseren Parijs omdat ze daaraan niks zouden doen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag de Franse ambassadeur Herve Magro ontboden om zijn ongenoegen te uiten over de ‘negatieve propaganda’ tegen Turkije. Volgens het ministerie gebruikt de terroristische guerrillabeweging PKK de aanslag om propaganda te maken tegen de Turkse staat. Het ministerie was ook erg kritisch over de deelname van Franse regeringsfunctionarissen en sommige politici aan de demonstraties die door Koerdische groeperingen werden gehouden.

- Advertentie -