25.7 C
Amsterdam

Turkije kwaad over handtekening patriarch in protestbrief tegen Rusland

Lees meer

Turkije heeft bezwaar gemaakt tegen de handtekening van de oecumenische patriarch Bartholomeus (van de Oosters-Orthodoxe kerk) in een protestbrief tegen Rusland over de soevereiniteit van Oekraïne. De handtekening is inmiddels verwijderd. 

De brief werd opgesteld tijdens de Oekraïense vredestop, die eerder deze maand in Zwitserland plaatsvond. Turkije zette ook een handtekening onder de brief, maar toen stond de handtekening van de patriarch er nog niet onder.

De handtekening van de geestelijke opperbaas van het oosterse christendom, die niet door Turkije wordt erkend, zou de soevereiniteit van Turkije bezoedelen. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

De patriarch was bij de vredestop aanwezig als observeerder. Toen enkele dagen na de top bleek dat er ook een handtekening stond van Bartholomeus, stuitte dit op felle kritiek in Turkije. Het was schandalig, een aanval op de territoriale integriteit van Turkije en zelfs een schending van het verdrag van Lausanne uit 1922, het verdrag waarop de Turkse republiek is gesticht.

Tot dat verdrag golden in het oude Ottomaanse rijk nog de ‘capitulaties’, handelsverdragen waardoor christelijke mogendheden zich als beschermheer van de christenen in het islamitische rijk mochten gedragen. Het oecumenische instituut van de oosterse christenen speelde daarbij een belangrijke rol.

Dit was tegen het zere been van de sultan, die dat als inmenging zag. De Turkse republikeinen maakten onder leiding van Atatürk korte metten met de religieuze inmenging door een rigoureuze seculiere streep te trekken door kerk en staat. De relatie tussen de Turkse staat en haar christelijke onderdanen blijft getroebleerd, zoals nu weer blijkt.

- Advertentie -