14 C
Amsterdam

Turkije laat criminelen vrij, maar houdt journalisten, academici en politici gevangen

Lees meer

Het Turkse parlement heeft besloten om vanwege de coronacrisis ongeveer 90.000 gevangenen vrij te laten. Voor politieke gevangenen geldt deze amnestieregeling niet.

Dit betekent dat veel vermeende Gülen-sympathisanten, PKK-aanhangers, journalisten en Koerdische burgemeesters in de gevangenis moeten blijven zitten. Hetzelfde geldt voor prominenten als voormalig HDP-voorzitter Selahattin Demirtas, filantroop Osman Kavala en schrijver Ahmet Altan.

Europarlementariër Kati Piri (PvdA) hekelt deze uitspraak van het Turkse parlement. De Turkse regeringspartijen AKP en MHP blijven door deze beslissing hun ‘donkere politiek’ voorzetten, twittert ze.

Een corona-uitbraak kan voor massale sterfte zorgen in de gevangenissen, waarschuwde de Turkse oppositiepoliticus Ömer Faruk Gergerlioglu (HDP) vorige week in de Kanttekening.

‘De omstandigheden in Turkse gevangenissen zijn al verschrikkelijk, maar het moment kan bijna niet slechter gekozen zijn.’

Politiek commentator Yavuz Aydin schetst een eventuele uitbraak in de gevangenissen zelfs als een verkapt vonnis: het coronavirus kan in feite gelijkstaan aan ‘de doodstraf’.

Volgens de Turkse minister van Justitie zijn inmiddels drie gevangenen overleden aan het coronavirus en zijn veertien anderen besmet met het virus. De werkelijke cijfers kunnen hoger liggen.

- Advertentie -