4 C
Amsterdam

Turkije laat journalisten Ahmet Altan en Nazli Ilicak na drie jaar weer vrij

Lees meer

Een rechtbank in Istanbul heeft de prominente Turkse journalisten Ahmet Altan en Nazli Ilicak gisteravond vrijgelaten. Zij werden vlak na de mislukte couppoging van 2016 vastgezet en begin 2018 veroordeeld tot levenslang.

De twee zouden banden hebben met de in de VS gevestigde islamitische geestelijke Fethullah Gülen en betrokken zijn bij de mislukte couppoging. Turkije denk dat deze coup is gepleegd op instigatie van Gülen. Zowel Gülen als Altan en Ilicak hebben altijd ontkend.

In juli verlaagde het Hooggerechtshof hun straffen al tot vijftien jaar. Het Hof sprak toen uit dat de twee betrokken zijn bij het netwerk van Gülen – in Turkije een strafbaar feit -, maar dat ze niet rechtstreeks betrokken waren bij de couppoging.

Altan en Ilicak zijn nu opnieuw veroordeeld, tot respectievelijk 10,5 en negen jaar, maar de rechter besloot dat ze lang genoeg hebben vastgezeten. Wel moeten ze zich regelmatig melden bij de politie. Ook mogen ze Turkije niet verlaten.

Amnesty International is weliswaar opgelucht dat de journalisten zijn vrijgesproken, maar is ontevreden over het feit dat hun veroordeling blijft staan. De mensenrechtenorganisatie spreekt daarom van ‘een donkere dag voor de vrijheid van meningsuiting en rechtvaardigheid in Turkije’.

Ahmet Altan is een belangrijke Turkse schrijver en journalist. Hij richtte de oppositiekrant Taraf op. Na de coup werd Taraf gesloten door de Turkse overheid. Over zijn tijd in de gevangenis schreef hij het boek Ik zal de wereld nooit meer zien. Nazli Ilicak is een voormalig parlementariër. Ook was ze journalist voor grote kranten als Hurriyet.

Ook Althans broer Mehmet is vrijgesproken van banden met Gülen. In juli achtte de rechter zijn betrokkenheid bij de couppoging onbewezen. Mehmet Altan geldt in Turkije als een gerenommeerd schrijver en journalist.

Na de mislukte coup van 2016 zijn in drie jaar tijd bijna tachtigduizend mensen vastgezet. Ook raakten zo’n 150.000 Turken hun baan kwijt in bijvoorbeeld het leger, het onderwijs en de ambtenarij.

Op de ranglijst van de internationale perswaakhond Reporters Without Borders staat Turkije op plek 157 van de 180 landen.

- Advertentie -