17.1 C
Amsterdam

Turkije laat vrouwenmoordenaar, door België uitgeleverd, al na paar jaar vrij

Lees meer

De Turkse Vlaming Osman Calli, die in 2004 in één nacht vier vrouwen om het leven bracht en in België tot levenslang werd veroordeeld, is na zijn transfer naar een Turkse gevangenis na enkele jaren vrijgelaten. Dit meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Calli, die nu 63 is, vermoordde in 2004 zijn echtgenote, zijn zwangere zus, zijn ex-vrouw en haar schoonmoeder. Ook probeerde Calli twee mannen te vermoorden, maar zij wisten de nacht te overleven. Calli, die zei de eer van zijn familie te moeten redden, gaf zichzelf direct aan bij de politie.

In 2008 kreeg Calli levenslang. In 2013 werd hij overgebracht naar Turkije, waar hij conform internationaal recht zijn straf verder zou uitzitten. Calli heeft drie jaar in de cel gezeten. Vervolgens kreeg hij drie jaar lang ‘halve vrijheid’, in 2019 werd hij voorwaardelijk vrijgelaten en sinds 2020 is hij helemaal vrij.

In België wordt verontwaardigd gereageerd op het Turkse besluit, maar het Turkse gerecht benadrukt dat er geen juridische fouten zijn gemaakt. ‘De strafuitvoering gebeurde conform de regels van het nationale en van het internationale recht.’

- Advertentie -