18 C
Amsterdam

Advertentieverbod voor grootste Turkse oppositiekrant

Lees meer

Een Turkse rechtbank heeft bepaald dat Cumhuriyet, de grootste Turkse oppositiekrant, 28 dagen lang geen advertenties mag plaatsen.

De rechter volgde het oordeel van een overheidsorganisatie die beslist over het mogen plaatsen van advertenties. Die vond dat Cumhuriyet gestraft moet worden vanwege vijftien kritische artikelen die in krant er verschenen over president Erdogan en zijn beleid. De advertentiestop betekent een forse financiële klap voor Cumhuriyet.

De productiekosten voor de gedrukte media waren de afgelopen jaren sterk gestegen, vanwege de steeds zwakkere Turkse lira. Om financieel te overleven zijn mediabedrijven steeds meer afhankelijk van inkomsten uit advertenties, die de Turkse advertentiewaakhond evenredig aan de oplage verdeelt.

Meer dan 12.000 journalisten zijn aangeklaagd voor de artikelen die zij hebben geschreven. Ook heeft Turkije 72 journalisten opgesloten in de gevangenis. Maar Turkije is nog niet klaar met het muilkorven van de pers, waarschuwen Turkse journalistenverenigingen en internationale mediawaakhonden.

- Advertentie -