16 C
Amsterdam

Turkije moedigt migratie naar EU verder aan: ‘Zullen dit niet tegenhouden’

Lees meer

‘Iedereen die wil kan naar Europa gaan. We zullen dit niet tegenhouden.’ Dat zei de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu op televisiezender Akit TV.

In februari en maart probeerden tienduizenden vluchtelingen en migranten vanuit Turkije Griekenland binnen te komen, nadat Turkije besloot de grens open te zetten. De minister hekelt nu de harde politiek van Griekenland tegenover vluchtelingen en migranten die het land probeerden binnen te komen.

Deze maand ontdekte het Britse Sky News een kogel waarmee een migrant in maart werd gedood, vermoedelijk afkomstig van de Griekse kant van de grens. En onderzoek door het Duitse blad der Spiegel, het internationale onderzoekscollectief Bellingcat en het Nederlandse platform Pointer (KRO-NCRV) wees vorige week uit dat de Griekse politie met scherp schoot op migranten.

Andere Westerse landen hebben Griekenland onvoldoende op de vingers getikt en zijn schuldig aan deze ‘inhumane’ toestanden, aldus Cavusoglu.

De Griekse regering beschuldigt Turkije er weer van vluchtelingen en migranten aan te moedigen de grens met Griekenland over te steken. Er zijn aanwijzingen dat Turkije bussen heeft ingezet om migranten naar de grens te brengen. Ook wordt Turkije ervan beschuldigd speciale eenheden te hebben gebruikt om vluchtelingen die door Griekenland werden teruggestuurd tegen te houden.

Sinds de coronacrisis is de activiteit bij de Turks-Griekse grens afgenomen. Toch komen Cavasoglu’s woorden op een moment waarop de relatie tussen Turkije en Griekenland verder is verslechterd.

Zo hebben de twee landen ruzie over wie recht heeft om gas te boren voor de grens met Cyprus. Ook beschuldigt Griekenland Turkije er herhaaldelijk van haar wateren en luchtruim te schenden.

- Advertentie -