12 C
Amsterdam

‘Turkije moet alle Koerdische journalisten vrijlaten’

Lees meer

Het Comité ter Bescherming van Journalisten roept Turkije op ‘onmiddellijk’ alle journalisten vrij te laten die over de Koerdische kwestie schrijven. Zo meldt de nieuwssite Turkish Minute.

Het gaat vooral om Koerdische journalisten, die al sinds juni vorig jaar in voorhechtenis zitten. Zij kijken nu aan tegen een strafeis van 15 jaar op grond van ‘terrorisme-aanklachten’ van het Turkse OM. Ze worden onder meer ervan beschuldigd van ‘banden te hebben’ met de Koerdische PKK, de gewapende beweging die op terreurlijst van Turkije, de VS en de EU staat.

‘De Turkse autoriteiten moeten stoppen met het aanklagen van journalisten die over de Koerdische kwestie schrijven. Turkije is veranderd in een van de grootste gevangenissen voor journalisten en deze strafeis laat nogmaals zien dat er geen enkel respect is voor onafhankelijke journalistiek’, aldus de programmadirecteur Carlos Martinez de la Serna.

Turkije stond in 2022 op de 149e plek (van de 180 landen) volgens het persvrijheidsindex van Journalisten Zonder Grenzen (RSF). De eerste zitting van de rechtszaak tegen de journalisten is op 11 juni.

Het muilkorven van Koerdische journalisten kent een lange geschiedenis in Turkije. Waakhonden beschuldigen Turkije regelmatig van het ondermijnen van de persvrijheid. Vooral na de couppoging in 2016 is het snel bergafwaarts gegaan. Bijna alle grote mediakanalen zijn in handen van de staat of worden gedomineerd door regeringsgezinde partijen.

- Advertentie -