19.2 C
Amsterdam

‘Turkije moet terechtstaan voor medeplichtigheid aan Yezidi-genocide’

Lees meer

Een groep mensenrechtenadvocaten onder de naam ‘Yazidi Justice Committee’ (YJC) wil dat Turkije terecht komt te staan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. De reden: medeplichtigheid aan de genocide op de Yezidi’s in Syrië en Noord-Irak door IS. Dit meldt de Britse krant the Guardian.

Een 274 pagina’s tellend YJC-rapport stelt dat drie landen hun plicht hebben verzaakt om redelijke stappen te ondernemen om de genocide te voorkomen. Syrië en Irak, waar de genocide plaatsvond, maar ook Turkije wordt beschuldigd van medeplichtigheid.

Het land heeft zijn grenzen niet bewaakt heeft om de vrije stroom van IS-strijders, waaronder een aanzienlijk aantal Turkse staatsburgers, tegen te houden, aldus het rapport. Turkije, dat deze kritiek vaker heeft gekregen, beweert dat zulke kritiek ongegrond is.

Volgens het rapport hebben Turkse functionarissen vanaf april 2014 bovendien het tot slaaf maken van Yezidi-vrouwen en -kinderen door de vingers gezien. Ook zouden ze geholpen hebben bij de opleiding van aan IS gelieerde strijders om tegen de Koerden in Syrië te vechten. Hierdoor heeft Turkije de zaak van IS sterker gemaakt, aldus het rapport.

- Advertentie -