14.4 C
Amsterdam

Turkije: moslims moeten gezamenlijk optrekken in Gaza, Kashmir en Cyprus

Lees meer

De Turkse regering lobbyt in Pakistan voor een eensgezind optreden van de  moslimgemeenschap in internationale kwesties zoals de oorlog in Gaza en het grensconflict tussen Pakistan en India in Kashmir. Volgens de Turkse ambassadeur in Pakistan hebben de twee landen veel met elkaar gemeen.

Zo meldt de regeringsgezinde Daily SabahDe islamistische regering Erdogan voegde ook internationale erkenning van bezet Cypriotisch grondgebied (door Turkije) en de vervolging van Gülenisten toe aan het lijstje internationale kwesties die ze samen kunnen oplossen. 

Ook moet islamofobie door moslimlanden gezamenlijk bestreden worden op internationaal niveau.

Gezamenlijk optreden
‘Het is Turks beleid om de moslimgemeenschap bijeen te brengen voor een gezamenlijk optreden in deze zaken’, aldus de Turkse ambassadeur Mehmet Papaci in Pakistan, die daarbij ook de ‘verdeeldheid’ in de islamitische wereld hekelde.


De relatie tussen Pakistan en Turkije haalt de ambassadeur juist als toonbeeld aan. ‘Turkije en Pakistan steunen elkaar bij sleutelkwesties op internationale en regionale bijeenkomsten.’

De Pakistaanse regering krijgt, naast de veroordeling van Israël over Gaza, ook complimenten van Turkije voor de vervolging van Gülenisten in Pakistan na de mislukte couppoging in 2016. Vele ondernemers en schoolbestuurders werden toen op order van de Turkse regering ontvoerd en naar Turkije gedeporteerd.   

- Advertentie -