15.8 C
Amsterdam

Turkije houdt na Russische weigering ‘resoluut’ vast aan graandeal

Lees meer

De Turkse president Erdogan zegt ‘vastbesloten’ te zijn om de Oekraïens-Russische graandeal, die is opgeschort door Rusland, te handhaven. Dit meldt de Turkse nieuwssite Ahval

NAVO-lid Turkije zal volgens Erdogan doorgaan met ‘de mensheid te dienen’ en wil een wereldwijde voedselcrisis voorkomen. Zijn minister van Defensie belde gisteren met diens Russische collega, met de boodschap dat Moskou de opschorting moet herevalueren.

Rusland kwam dit weekend terug van de graandeal, nadat Oekraïne een droneaanval op de Russische Zwarte Zeevloot had uitgevoerd. Oekraïne zelf ontkent de aanval en legt de schuld neer bij Rusland.

De graandeal tussen Oekraïne en Rusland houdt in dat Oekraïne graan kan blijven leveren via schepen, doordat Rusland ophoudt de Zwarte Zee te blokkeren. De deal kwam deze zomer tot stand, met medewerking van de Verenigde Naties en Turkije.

Turkije probeert een derde weg te bewandelen tussen zijn NAVO-partners en Rusland. Het land veroordeelt de inval van Oekraïne, maar doet niet mee met de westerse sancties. Ondertussen probeert Erdogan een bemiddelende rol op het wereldtoneel te spelen.

Oekraïne is ondertussen gewoon doorgegaan met het leveren van graan, wat erop duidt dat Rusland geen nieuwe blokkade in heeft gezet. Ondertussen benadrukt Rusland dat het zich niet formeel terugtrekt uit de deal, maar de deal ‘slechts’ opschort.

- Advertentie -