11.2 C
Amsterdam

Turkije: Oeigoeren demonstreren voor boycot ‘Genocide-Spelen’ in China

Lees meer

Oeigoeren in Turkije roepen op tot een boycot van de Olympische Winterspelen Peking. Ze beschuldigen de Chinese staat van genocide tegen de islamitische Oeigoerse minderheid in het land.

Gisteren demonstreerden tientallen Oeigoeren in Istanbul voor het gebouw van het Turkse Olympisch Comité. Ze zwaaiden met de blauw-witte vlaggen van de onafhankelijkheidsbeweging van Oost-Turkestan, de Oeigoerse naam voor de westelijke Chinese provincie Xinjiang.

‘China, stop de genocide; China, sluit de kampen’, scandeerden de demonstranten. Sommige demonstranten hielden een spandoek omhoog met de tekst ‘Stop genocide-olympische spelen’.

Er worden minstens een miljoen moslims, voornamelijk Oeigoeren, vastgehouden in de kampen in Xinjiang. Steeds meer experts spreken van genocide, omdat deze kampen tot doel hebben de Oeigoerse en islamitische identiteit uit te wissen en Oeigoerse vrouwen gedwongen worden gesteriliseerd.

Peking ontkent genocide en het bestaan van de kampen in Xinjiang. Oeigoerse activisten in het buitenland die ageren tegen China zouden door het buitenland betaalde leugenaars zijn.

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Japan, Denemarken en Nederland sturen geen regeringsdelegatie naar China uit protest tegen de onderdrukking van de Oeigoeren. Vorige week besloot het Franse parlement, in navolging van onder andere de Nederlandse Tweede Kamer, om de behandeling van de Oeigoeren door China te kwalificeren als genocide.

- Advertentie -