Terwijl Duitsland met trots aankondigde dat er een deportatiedeal met Turkije is gesloten voor afgewezen asielzoekers, laat Ankara een andere visie horen. De Turkse regering ontkent het bestaan van een overeenkomst voor het terugsturen van Turkse staatsburgers, meldt nieuwsdienst AFP.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser presenteerde de deal op X als ‘nog een bouwsteen voor het beperken van irreguliere immigratie’ door ‘sneller en effectievere terugkeer naar Turkije’ mogelijk te maken. Maar de Duitsers lijken nu toch van een koude kermis thuis te komen.
Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende vrijwel meteen de berichtgeving in Duitse media. ‘Er is geen enkele praktijk met betrekking tot de massale deportatie van onze burgers goedgekeurd’, aldus de woordvoerder. Er zouden tussen Turkije en Duitsland al maanden gesprekken plaatsvinden over het terugsturen van afgewezen asielzoekers uit Turkije. Naar schatting zou het gaan om meer dan 13.000 mensen, en bij een mogelijke deal konden er wekelijks 500 Turkse staatsburgers uit Duitsland teruggevlogen worden met zogenoemde ‘speciale vluchten.’
In ruil voor ‘versnelde deportaties’ zou de Duitse regering Turkse visumaanvragen sneller moeten verwerken. Ankara wil op de lange termijn nog steeds visumvrij reizen. Vermoedelijk is dit niet genoeg voor de Turkse regering en is de deal daarom afgeketst.