15.8 C
Amsterdam

Turkije ontkent dodelijke aanval in Irak: ‘Trap niet in PKK-propaganda’

Lees meer

Bij een ‘hevig artilleriebombardement’ op een resort in de Iraaks-Koerdische stad Zakho, vlak over de grens met Turkije, kwamen gisteravond zeker acht toeristen om. Dat melden Irakese staatsmedia. Irak geeft Turkije de schuld, maar dat land ontkent.

Volgens de Irakese premier onderstreept ‘deze brute aanval het feit dat Turkije Iraks voortdurende eisen negeerde om zich te onthouden van militaire schendingen van het Irakese grondgebied en de levens van zijn mensen’.

Turkije voert regelmatig aanvallen uit in Koerdische Autonome Regio, beter bekend als Iraaks-Koerdistan, in de lucht en op de grond. Dit alles in de strijd tegen Koerdische PKK-milities, die bases heeft in de Irakese bergen. Turkije beschouwt de PKK als terroristen. Ook in de Europese Unie en Amerika staat de PKK op de terreurlijst.

Irak heeft de Turkse ambassadeur ontboden en bezwaar gemaakt bij Turkije, maar dat land ontkent iets met de aanval te maken te hebben. De Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu (foto) zegt dat deze aanval door ‘terroristen’ moet zijn uitgevoerd.

Dat Turkije nu beschuldigd wordt, zou juist een gevolg van ‘propaganda’ van de PKK zijn. Cavusoglu: ‘De Iraakse autoriteiten mogen niet in deze val trappen.’

Landen reageren geschokt op de aanval. Ook de Nederlandse vertegenwoordiger in Iraaks-Koerdistan condoleert de families van de slachtoffers. ‘Heel veel sterkte om dit immense verdriet te dragen. Dit soort aanvallen zouden nooit mogen gebeuren.’

- Advertentie -