19.2 C
Amsterdam

Turkije: oppositie en journalisten protesteren tegen nieuwe ‘censuurwet’

Lees meer

Een groep journalisten en parlementariërs van de seculiere oppositiepartij CHP droeg gisteren zwarte borden en coronamaskers in het Turkse parlement. Ze ageerden tegen een wetsvoorstel dat volgens hen de toch al benauwde vrijheid van meningsuiting in Turkije verder wil beperken, meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Op de protestborden stonden leuzen als ‘Nee tegen censuurwet’, ‘We willen vrijheid van pers en meningsuiting’. Door de ‘desinformatie’-wet, zoals de regering de wet noemt, kunnen journalisten tot drie jaar in de gevangenis belanden voor het ‘verspreiden van desinformatie’ op internet.

Het wetsvoorstel stelt: ‘Als een persoon valse informatie verspreidt (…) die de maatschappelijke vrede ondermijnt, met de intentie voor het creëren van zorgen, angst en paniek bij het volk, dan kan die persoon tot maximaal drie jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.’

De kans is groot dat de wet door het parlement komt, aangezien de indieners – regeringspartij AKP en coalitiepartij MHP – een meerderheid vormen. Voortaan zijn online nieuwskanalen dan verplicht om ‘valse’ content te verwijderen en kan de regering nog sneller toegang tot hun website blokkeren.
 

- Advertentie -