4.7 C
Amsterdam

Turks oppositieblok doet voorstel voor schrappen presidentieel systeem

Lees meer

Zes Turkse oppositiepartijen willen het in 2017 ingevoerde presidentiële systeem terugdraaien. Ze hebben een voorstel tot grondwetswijziging aangekondigd, meldt de nieuwssite Turkish Minute.

In 2017 kreeg Turkije een presidentieel systeem, dat de autoritaire president Erdogan meer macht gaf. Critici zeiden dat deze stap de toch al kwetsbare democratie in Turkije nog verder uitholde.

De zes partijen, onder aanvoering van de seculiere oppositiepartij CHP, ondertekenden in februari al een verklaring (foto) dat een ‘versterkt parlementair systeem’ zou worden ingevoerd als ze Erdogan verslaan bij de verkiezingen van 2023.

De oppositiepartijen maakten gisteren hun voorstel om terug te gaan naar het parlementaire systeem bekend met de slogan ‘Nu is het tijd voor democratie’, tijdens een bijeenkomst waaraan alle zes partijleiders deelnamen.

Het voorstel, dat uit 84 artikelen bestaat, legt de nadruk op de scheiding der machten en wil de grondwet liberaler maken. Volgens het voorstel wordt de president gekozen voor zeven jaar en wordt zijn band met zijn partij verbroken zodra hij gekozen is.

De zes partijen willen ook meer grondwettelijke aandacht voor dierenrechten, partijverboden bemoeilijken en de parlementaire onschendbaarheid beter beschermen. Verder mogen mannen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen vrouwen niet in het parlement zitting nemen.

De partijen zijn, naast de al genoemde CHP: de seculier-nationalistische partij IYI, de islamitische Gelukspartij, de conservatieve Toekomstpartij van oud-premier Ahmet Davutoglu, de centrumrechtse Democratische Partij en de Partij voor Democratie en Vooruitgang van oud-minister van Economische Zaken Ali Babacan. Davutoglu en Babacan waren eerst lid van Erdogans AKP. Ze willen met een gezamenlijke presidentskandidaat komen, die het volgend jaar tegen president Erdogan moet opnemen.

- Advertentie -