13.1 C
Amsterdam

Turkije: oppositiepoliticus blijft in de cel, ondanks uitspraak rechter

Lees meer

Oppositiepoliticus Selahattin Demirtas moet in de gevangenis blijven. De Turkse autoriteiten negeren daarmee een uitspraak van het Constitutionele Hof, dat bevolen had om de oud-leider van de pro-Koerdische HDP-partij vrij te laten.

Dit meldt de onafhankelijke Turkse nieuwssite Ahval. Het Turkse Constitutionele Hof oordeelde vorige week dat het lange verblijf van de HDP-politicus in de cel zijn recht op vrijheid schendt.

Demirtas werd in ovember 2016 gearresteerd, samen met twaalf andere HDP-afgevaardigden. Ze zouden banden hebben met de PKK, die in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst staat.

Hoewel verschillende rechtbanken in Turkije en het Europees Hof van de Rechten van de Mens geëist hebben dat Demirtas vrijgelaten moet worden, blijft hij achter slot en grendel in een gevangenis in Edirne, in het Europese deel van Turkije.

Volgens zijn advocaat Ramazan Demir is Demirtas om politieke redenen opgesloten. Iedereen, behalve Erdogan en zijn AKP, zijn volgens Demir voor de vrijlating van Demirtas.

Mensenrechtenadvocaat Erdal Dogan beaamt dit. ‘Het landschap dat we nu zien is meer politiek dan juridisch’, zegt hij.

Gisteren werd ook bekend dat Canan Kaftancioglu van de links-seculiere oppositiepartij CHP in hoger beroep tot ruim negen jaar celstraf is veroordeeld. Dit, vanwege ‘het maken van terroristische propaganda’, ‘mensen aanzetten tot anonimiteit en haat’ en ‘het beledigen van de president’.

Kaftancioglu is een belangrijke lokale CHP-politica uit Istanbul, mede verantwoordelijk voor de CHP-overwinning van vorig jaar in Istanbul op de AKP.

- Advertentie -