16.2 C
Amsterdam

Turkije pakt 544 verdachten op vanwege ‘banden met Gülen-beweging’

Lees meer

In Turkije zijn bij een nationale operatie 544 verdachten die ‘banden’ zouden hebben met de verboden Gülenbeweging opgepakt. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya bekendgemaakt. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

In Turkije wordt de Gülenbeweging als een terreurorganisatie gezien en vervolgd. Na de mislukte couppoging in 2016, waar volgens de Turkse regering de Gülenisten achter zaten, zijn duizenden mensen opgepakt en achter de tralies gezet. Anderen zijn hun bezittingen en banen kwijtgeraakt en gevlucht naar het buitenland.

Toch gaan de operaties onverminderd door. De nieuwste arrestatiegolf vond plaats in 62 provincies in Turkije tegen verdachten die ‘als individuen’ in verschillende lagen van de staat zouden ‘zijn geplaatst door de verboden beweging’, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De 544 verdachten zouden zich op basis van ‘directieven’ van hogerhand hebben ‘verschanst’ in publieke instellingen en naar toelatingsexamens zijn gedirigeerd. Ook zouden sommige verdachten gebruikers zijn van de communicatie-app Bylock, die na de couppoging in 2016 door de Turkse staat werd gezien als aanwijzing voor banden met de Gülenbeweging.

- Advertentie -