8.6 C
Amsterdam

Turkije arresteert gevluchte anti-hijabactiviste, uitlevering Iran dreigt

Lees meer

De Iraanse activiste Maryam Shariatmadari is opgepakt door de Turkse autoriteiten. Ze wordt uitgeleverd aan Iran, meldt de Israëlische krant the Jerusalem Post. In Iran wacht haar mogelijk de doodstraf.

Maryam Shariatmadari is een feministische activiste die geprotesteerd heeft tegen het verplicht dragen van de hijab. Het streng-islamitische sjiitische regime in Teheran vindt haar een gevaar voor de staat. In 2018 werd Shariatmadari door de Iraanse autoriteiten gearresteerd en gemarteld.

Het oppakken van Shariatmadari door de Turkse autoriteiten leidt op Twitter tot commotie onder Iraanse Amerikanen.

‘Maryam Shariatmadari is een vooraanstaande Iran-activist die moedig de wetten trotseerde die de hijab verplicht stellen. Voor haar burgerlijke ongehoorzaamheid werd ze op de grond en in de kerker gesmeten. Ze vluchtte naar Turkije, maar nu heeft Erdogan haar gearresteerd en wil haar terugsturen – ze zou wel eens geëxecuteerd kunnen worden’, twittert activiste Mariam Memarsadeghi.

De Nationale Unie voor Democratie in Iran (NUFDI), een NGO van Iraanse Amerikanen, tweet: ‘De Iraanse vrouwenrechtenactiviste en politieke vluchtelinge Maryam Shariatmadari is vastgehouden door de Turkse autoriteiten en wordt geconfronteerd met deportatie naar Iran, waar ze zal worden opgesloten, en mogelijk gemarteld en geëxecuteerd.’

Volgens NUFDI zegt Shariatmadari dat ze ‘zonder reden’ is opgepakt in de zuidwestelijke stad Denizli. ‘Ze hebben een paar mensen uitgekozen om te deporteren’, aldus Shariatmadari volgens NUFDI.

In 2019 executeerde Iran 253 mensen, waaronder zestien vrouwen. Sinds het aantreden van president Hassan Rouhani in 2013 zijn er meer dan honderd vrouwen opgehangen.

Vandaag staat een meeting gepland tussen Rouhani en Erdogan, die zal plaatsvinden via video.

UPDATE: Het internetmedium Middle East Eye bericht op basis van anonieme Turkse overheidsbronnen dat Shariatmadari was gearresteerd omdat haar verblijfsvergunning was verlopen. Ze wordt niet gedeporteerd naar Iran, aldus Middle East Eye.

- Advertentie -