13.2 C
Amsterdam

Turkije pakt kritische rapper op na ‘beledigen’ Erdogan

Lees meer

De Turkse rapper Sehinsah (Ufuk Yikilmaz) is gearresteerd omdat hij president Erdogan zou hebben beledigd, wat een strafbaar feit is in Turkije.

‘Ik werd vastgehouden voor het beledigen van de president op weg naar huis op de luchthaven’, twitterde Yikilmaz over zijn arrestatie zaterdag.

Het is onduidelijk wat Yikilmaz precies over Erdogan heeft gezegd dat de steen des aanstoots vormt bij justitie. Wel botste de rapper in het verleden met de AKP-regering en haar leden.

Vijf jaar geleden bracht hij het liedje Syin Türk uit, met daarin de zin ‘Je bent zo zwak dat je Tayyip (Erdogan, red.) omhelsde’. De advocaat van Yikilmaz zegt dat zijn cliënt is aangehouden voor ‘meerdere dossiers’, zonder deze verder te specificeren.

Sehinsah is niet de eerste kritische Turkse rapper die wordt vastgezet. Rappers Server Uraz en Ceg (Volkan Ayvazoglu) zitten nu een celstraf uit, officieel omdat ze in hun songs drugsgebruik zouden promoten. Rapper Ezhel (Sercan Ipekcioglu) emigreerde in 2020 naar Duitsland. Hij vergeleek in april dit jaar de Turkse regering met het regime van Adolf Hitler.

- Advertentie -