12 C
Amsterdam

Turkije pakt opnieuw Koerdische journalisten op

Lees meer

De Turkse politie heeft twaalf Koerdische journalisten opgepakt in verschillende steden. De operatie is volgens critici onderdeel van een grootschalige campagne tegen Koerdische media die over mensenrechtenschendingen schrijven.

Onder de gearresteerden is Diren Yurtsever, de hoofdredacteur van de Koerdische website Mezopotamya News, en zeven andere journalisten van vrouwenwebsite JINNEWS. Ze zijn allemaal naar een ‘terroristendetentiecentrum’ in Ankara gebracht.

‘Ze kwamen tierend en scheldend binnen bij de redactie met machinegeweren’, zegt Dilan Babat van JINNEWS tegen al Monitor. ‘Al hun spullen zijn meegenomen, van laptops tot smartphones’, aldus Babat.

De veiligheidsdiensten in Ankara zeggen dat de journalisten ‘propaganda’ maken voor de Koerdische militante beweging PKK en ‘haat en verdeeldheid zaaien onder het volk’.

In juni waren al zestien Koerdische journalisten opgepakt. Zij wachten nog op een officiële aanklacht, maar ook zij worden door de staat in verband gebracht met de PKK, die ook op de terrorismelijst staat van de VS en EU.

Intussen zijn ook ruim 650 mensen aangehouden op verdenking van het ontplooien van ‘financiële activiteiten’ voor de in Turkije de verboden Gülenbeweging. Daarvan zijn nu 219 gearresteerd, meldt de Turkse nieuwssite Turkish Minute.

- Advertentie -