15.4 C
Amsterdam

Turkije pakt tientallen vrouwen op tijdens Internationale Vrouwendag

Lees meer

De Turkse politie heeft gisteren minstens 38 vrouwen aangehouden die mee wilden doen aan de Internationale Vrouwendagmars in Istanbul.

Volgens de Turkse nieuwssite Diken had de politie barricades opgeworpen op verschillende plekken in de stad. Vrouwen die deze barricades probeerden te doorbreken, om te kunnen deelnemen aan de Feminist Night March, werden in de kraag gevat.

In Istanbul wordt sinds 8 maart 2003 de Feminist Night March gehouden, maar dit jaar besloten de autoriteiten de mars te verbieden. Vrouwenrechtenactivisten wilden toch demonstreren, maar de politie stak hier een stokje voor.

In Turkije gaat het slecht met de vrouwenrechten. Volgens de Federatie van Vrouwenorganisaties van Turkije (TKDF) waren in 2021 tenminste 367 vrouwen in Turkije het slachtoffer van femicide.

Vorig jaar trok Turkije zich bovendien terug uit de Istanbulconventie, een internationaal verdrag om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Conservatieve Turken, de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling AKP van president Recep Tayyip Erdogan voorop, zijn van mening dat dit verdrag de traditionele waarden van het land ondermijnt.

- Advertentie -