28 C
Amsterdam

Tegenslag voor migranten in Turkije: strenger ‘Syriër-quotum’ in wijken

Lees meer

Vanaf 1 juli mogen 1.200 wijken in Turkije maximaal 20 procent Syriërs en andere buitenlanders opnemen.

Het gaat om een uitbreiding van een al bestaande maatregel, die bestond voor 781 wijken en een drempel van 25 procent bevatte.

Minister Süleyman Soylu (foto) probeert grip te krijgen op het migratievraagstuk. Vooral vanuit de seculier-nationalistische oppositiepartij CHP klinkt er al maandenlang stevige kritiek op president Erdogan, die inmiddels vier miljoen Syrische vluchtelingen heeft toegelaten. Soylu lijkt met deze nieuwe maatregel de criticasters tegemoet te willen komen.

En hier blijft het niet bij. Ook mogen Syriërs niet langer hun familieleden bezoeken in Noord-Syrië als ze vanaf 9 juli het Offerfeest willen vieren. Verder zal de achtergrond van elke Syriër die Turkije binnenkomt worden gecheckt. Elke Syriër uit Damascus wordt teruggestuurd, want de Syrische hoofdstad is volgens de Turkse regering een ‘veilig’ gebied.

De nieuwe maatregelen komen in een tijd dat xenofobie tegen Syrische en Afghaanse vluchtelingen een hoge vlucht heeft genomen in Turkije. Er vindt steeds meer geweld tegen Syrische vluchtelingen plaats.

- Advertentie -