20.2 C
Amsterdam

Turkije: politieke gevangene dood gevonden op plastic stoel

Lees meer

Er zijn foto’s opgedoken van een politieke gevangene in Turkije die dood is aangetroffen in een plastic stoel in een cel.

Het gaat om Mustafa Kabakcioglu (foto), een voormalige ondercommissaris van de politie. Hij werd vier jaar geleden gearresteerd vanwege zijn vermeende banden met de Gülenbeweging.

Omdat hij mogelijk het coronavirus had opgelopen, was Kabakcuglu op in augustus in een aparte cel opgesloten, zodat hij anderen niet zou besmetten. Toen zijn bewakers negen dagen later terugkwamen met de testresultaten, werd hij dood aangetroffen in zijn plastic stoel. Hij bleek geen corona te hebben.

Tijdens zijn gevangenschap verloor de voormalige politiecommissaris, een astmapatiënt, zo’n veertig kilo. Ook kreeg hij suikerziekte, vanwege de slechte omstandigheden in de gevangenis.

Foto’s vrijgegeven door het Gülenistische online magazine Bold Medya onthulden de omstandigheden in zijn quarantainecel. Te zien is hoe Kabakcioglu’s maaltijd in een vuilnisbak is beland, met waterflessen en rollen wc-papier verspreid over de vloer.

Twee dagen voordat hij overleed stuurde Kabakcioglu een brief aan de gevangenisarts, waarin hij schreef dat de medicijnen die hij had gekregen onverwachte neveneffecten hadden.

‘Er is extreme zwelling aan de linkerkant van mijn mond en op mijn linkerbeen. Ik heb moeite met lopen en praten. Mijn arm voelt verdoofd aan tijdens het schrijven van dit verzoekschrift.’

Er is ook een doktersbriefje opgedoken, waarin de dokter aanbeveelt Kabakcioglu over te brengen naar een ziekenhuis voor een juiste behandeling. Het is het niet duidelijk of het doktersbriefje voor of na de dood van de gevangene is geschreven.

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen wordt door de Turkse regering verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep van juli 2016. Duizenden vermeende Gülenisten werden na de coup gearresteerd en tot hoge gevangenisstraffen veroordeeld.

Toen in maart het coronavirus in Turkije uitbrak, kwamen Gülenisten en andere politieke gevangenen in de Turkse gevangenissen niet in aanmerking voor een pardonregeling.

De op 29 augustus overleden Kabakcioglu zou in maart 2021 worden vrijgelaten.

- Advertentie -