19.3 C
Amsterdam

Turkije: pro-Koerdische HDP onder vuur om erkennen Armeense Genocide

Lees meer

De pro-Koerdische oppositiepartij HDP heeft zich de woede van veel Turken op de hals gehaald door een verklaring waarin de Armeense Genocide wordt erkend.

‘Turkije heeft 106 jaar geen rekenschap gegeven over de Armeense Genocide, die hier op deze gronden plaatsvond. Gerechtigheid moet daarom ook hier plaatsvinden’, stelde de HDP zaterdag.

Zaterdag was het volgens veel historici precies 106 jaar geleden dat het startschot van de Armeense genocide plaatsvond. Het Ottomaanse Rijk vermoordde in de Eerste Wereldoorlog ongeveer anderhalf miljoen Armeniërs en zo’n 300.000 andere christenen.

Turkije voert nog steeds een actieve ontkenningspolitiek, die in de Turkse samenleving breed onderschreven wordt. Zo schoot de HDP-verklaring oud-AKP’er en oppositiepoliticus Metin Kasiloglu in het verkeerde keelgat. ‘Ik hoop dat jullie ook uitsterven’, twitterde hij. Later verwijderde hij zijn gewraakte tweet.

Ook president Erdogans woordvoerder twitterde terug aan de HDP: ‘Onze lange en glorieuze geschiedenis is onze trots. Uw korte en donkere geschiedenis is vol schaamte. Uw geschiedenis is de geschiedenis van een separatistische terroristische organisatie’. Daarmee refereerde hij aan de PKK, een separatistische organisatie die strijd voor een onafhankelijk Koerdistan.

De HDP wordt momenteel door een rechtbank onderzocht op vermeende banden met de PKK, waardoor een verbod dreigt. Onder het mom van ‘banden met de PKK’ draaiden de afgelopen jaren al vele Koerdische kopstukken de bak in, waaronder oud-HDP-leider Selahattin Demirtas. Volgens critici gebruikt Turkije de aantijging van ‘banden met de PKK’ om dissidente stemmen de kop in te drukken.

Afgelopen zondag erkende de Amerikaanse president Joe Biden ook de Armeense Genocide. Turkije reageerde hier geprikkeld op. Het land riep de Amerikaanse ambassadeur op het matje en beraadt zich op een ‘politiek antwoord’.

- Advertentie -