20.4 C
Amsterdam

Turkije: pro-Koerdische partij dreigt subsidie kwijt te raken

Lees meer

De hoofdaanklager van Turkije pleit bij het Constitutioneel Hof voor een einde aan de overheidsfinanciering van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu.

De aanklager noemt de partij, in navolging van president Erdogan, een vleugel van de terroristische guerrilla-organisatie PKK, die in Turkije, de Europese Unie en Amerika op de terreurlijst staat.

De afgelopen jaren zijn al diverse leden van de HDP veroordeeld wegens vermeende PKK-banden, waaronder oud-leider Selahattin Demirtas. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn die banden non-existent en probeert Erdogan de pro-Koerdische oppositie te breken.

De HDP is de op een na grootste oppositiepartij in het Turkse parlement. Volgend jaar zijn in Turkije verkiezingen en de HDP kan een bedreiging vormen voor electoraal succes van Erdogans AKP. Al enige tijd dreigt de partij verboden te worden.

De aanklager zal op 10 januari zijn zaak toelichten. Als het hof hem gelijk geeft, zal de HDP niet alleen haar financiering verliezen, maar kan de partij mogelijk zelfs verboden worden. Ook kan het hof dan HDP-leden het recht ontnemen zich verkiesbaar te stellen.

- Advertentie -