16.6 C
Amsterdam

Turkije: pro-Koerdische partij HDP komt met eigen presidentskandidaat

Lees meer

De pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) komt met een eigen kandidaat voor de presidentsverkiezingen van juni. ‘We zullen binnenkort onze kandidaat noemen en de verkiezingen ingaan’, zegt Pervin Buldan, co-voorzitter van de partij.

De aankondiging van Buldan is opvallend, omdat de HDP wordt gezien als ‘kingmaker’ tussen de twee concurrerende politieke blokken: het blok van president Erdogan en dat van de oppositiepartijen. De pro-Koerdische partij is goed voor zo’n 10 tot 13 procent van de stemmen. Als de HDP niet meedoet aan het oppositieblok, dan is de kans een stuk groter dat Erdogan de presidentsverkiezingen weer wint.

Eergisteren echter zei Saruhan Oluç, plaatsvervangend voorzitter van de HDP-fractie in het Turkse parlement, dat de partij ervoor openstaat de presidentskandidaat van de oppositie te steunen, mits zijn partij niet langer wordt uitgesloten van de gesprekken van de zogenoemde ‘Tafel van Zes’. Dat is een coalitie van zes oppositiepartijen: de seculiere Republikeinse Volkspartij CHP, de grootste oppositiepartij van het land, de centrumrechtse IYI-partij, de Islamistische Gelukspartij, de Democratische Partij (DP), DEVA (Democratie en Vooruitgang) en de Toekomstpartij. De HDP is uitgesloten van deze alliantie.

Veel Turken zien de HDP als een partij die terrorisme steunt en die gemene zaak maakt met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten op de terreurlijst staat. Enkele dagen geleden besloot het Turkse Hooggerechtshof – vermoedelijk onder druk van de regering – de bankrekeningen van de HDP te bevriezen, om zo haar politieke campagne te bemoeilijken.

- Advertentie -