18.8 C
Amsterdam

Turkije profiteert van Europese energiecrisis

Lees meer

De steenkolenindustrie in Turkije groeit flink, nu Europa in een energiecrisis zit. De Europese Unie boycot Rusland en komt daarom onder andere uit bij Turkse energieleveranciers, schrijft Middle East Eye.

De Europese energiecrisis is een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Veel Europese landen hebben hun oude kolencentrales weer geopend en er is een tekort aan kolen. Omdat Rusland wordt geboycot, is Europa afhankelijk van Turkije, de elfde steenkoolproducent in de wereld.

De Turkse steenkoolexport verzevenvoudigde in mei dit jaar, nadat de Europese Unie besloot Russische steenkool te boycotten. In augustus vertwaalfvoudigde de export zelfs, nadat Rusland de aardgasexport naar Europa via Nord Stream 1 afsloot.

In Turkije was de steenkoolexport de laatste jaren juist aan het dalen. Het land heeft moeite om aan de stijgende vraag te voldoen. ‘Al onze reserves zijn uitgeput’, zegt Erhan Altay van de verkoopafdeling van Turkish Coal Enterprises, een staatsbedrijf dat het grootste deel van de Turkse bruinkool ontgint.

De prijzen van steenkool zijn door de stijgende vraag inmiddels verdubbeld. Dit is goed nieuws voor steenkoolproducenten, maar slecht nieuws voor Turkse consumenten, die meer moeten betalen.

Een andere zorg is het klimaat. Terwijl het beleid wereldwijd is om steenkoolwinning te ontmoedigen, is in Turkije nu een tegenovergestelde ontwikkeling gaande.

- Advertentie -