14.3 C
Amsterdam

Turkse rechter veroordeelt Koerdische activiste na tweet over strijd tegen IS

Lees meer

De Turks-Koerdische advocaat, schrijver en activist Nurcan Kaya is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijftien maanden. De reden is een tweet uit 2014 over het verzet in de Syrische stad Kobani tegen IS, meldt de Koerdische nieuwssite Bianet.

‘Niet alleen Koerden, maar alle mensen die in Kobani wonen, verzetten zich. Democratische Arabieren verzetten zich ook tegen de belegering door IS’, luidde de bewuste tweet.

Kaya zou hiermee propaganda hebben verspreid voor de PKK, die in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst staat. De PKK is gelieerd aan de Koerdische YPG-strijders, die vochten tegen IS in de slag om Kobani en door Kaya zouden zijn aangemoedigd in haar tweet.

Kaya verdedigde zichzelf door te stellen dat ze niets dan vrede propageert en dat haar activiteiten als mensenrechtenactivist de werkelijke reden zijn van haar proces. ‘Het is duidelijk dat mijn proces hier niets te maken heeft met terroristische propaganda’, zei ze.

Kaya was aangeklaagd op basis van een paar tweets uit 2014 waarin de woorden ‘Nurcan Kaya’, ‘Kobani’, ‘Kürt’ en ‘organisatie’ voorkomen. Het ziet ernaar uit dat er snel gezocht is met wat steekwoorden om haar te kunnen veroordelen, denkt haar advocaat. ‘Dit is een indicatie van de kwade bedoelingen van de aanklagers.’

- Advertentie -