15.8 C
Amsterdam

Turkije: seculiere oppositie wil moslims verleiden met omarming hijab

Lees meer

In aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar doet de seculier-Turkse oppositieleider Kemal Kilicdaroglu een handreiking naar conservatieve moslims, die hij nodig zal hebben om Erdogans regeringspartij AKP te verslaan. In een video kondigde hij een wet aan die ‘het recht van vrouwen om een hoofddoek te dragen’ in publieke instellingen zal garanderen.

Het is de eerste concrete stap van ‘verzoening’ naar de moslimgemeenschap, die Kilicdaroglu vorig jaar had ingeluid. Een gewaagde stap ook, omdat de gevoeligheid over de hoofddoek binnen streng-seculiere kringen blijft bestaan. Zij beschouwen de seculiere waarden die door de grondlegger van de Turkse staat Mustafa Kemal Atatürk zijn ingevoerd als onfeilbaar.

De verschuiving bij de CHP tegenover de hoofddoek verliep wel in slow-motion. Onder druk van de regerende AKP van Erdogan, die discriminatie van moslima’s met een hoofddoek electoraal wist te verzilveren, werd in 2008 bij de CHP voor het eerst een vrouwelijk lid met een hoofddoek toegestaan door de partij. Daarna duurde het nog twaalf jaar voordat een vrouw met een hoofddoek werd gekozen als parlementslid.

Een coalitie van zes partijen, waar ook islamisten en Turkse en Koerdische nationalisten zitten, wil de verkiezingen volgend jaar winnen met een gezamenlijke presidentskandidaat, een positie waar Kilicdaroglu zelf op aast.

- Advertentie -