11.2 C
Amsterdam

Turkije: slachting Boetsja bemoeilijkt onderhandelingen Rusland-Oekraïne

Lees meer

De massamoord op Oekraïense burgers in Boetsja heeft de sfeer van de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne verstoord. Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

‘De beelden uit Boetsja, Irpin en andere regio’s zijn onaanvaardbaar. Deze scènes hebben de onderhandelingen overschaduwd’, zei minister Mevlüt Cavusoglu gisteren. Hierdoor is de positieve sfeer overschaduwd.

NAVO-lid Turkije, dat vriendschappelijke banden met zowel Rusland als Oekraïne onderhoudt, treedt op als bemiddelaar in het conflict. Rusland en Oekraïne zijn nu zes weken in oorlog met elkaar, nadat het Russische leger aan een grootscheepse invasie van Oekraïne begon.

Vorige week begonnen de vredesonderhandelingen in Turkije. Er leek vooruitgang te zijn in de gesprekken, maar afgelopen weekend doken de beelden uit Boetsja op. Oekraïne beschuldigt Rusland er nu van honderden burgers te hebben vermoord in de regio rondom Kiev. Rusland ontkent dit.

Cavusoglu drong er gisteren op aan dat de besprekingen tussen Rusland en Oekraïne worden voortgezet. Hij benadrukte dat beide landen ‘warm’ kijken naar Turkije als gastheer van de vredesonderhandelingen. De minister zei ook dat hij tegen zijn Oekraïense collega had verteld dat hij de beelden uit Boetsja ‘beschamend’ vindt..

- Advertentie -