17.3 C
Amsterdam

Turkije sluit tv-zender Moslimbroederschap

Lees meer

Turkije sluit Mekameleen, een belangrijk televisiekanaal van de Moslimbroederschap.

Na de staatsgreep van maarschalk Abdul Fatah al-Sisi in Egypte in 2013 verleende Turkije onderdak aan de Egyptische Moslimbroederschap, die ideologisch verwant is aan de islamistische AKP van president Erdogan. Maar Turkije streeft nu naar betere betrekkingen met Egypte.

De omroep zegt binnenkort de uitzendingen te hervatten vanuit een ander land, maar wanneer dat is en vanuit welk land is niet duidelijk.

Naast kritiek op Egypte leverde Mekameleen ook kritiek op Saoedi-Arabië, vooral na de moord op journalist Jamal Khashoggi – ook een aanhanger van de Moslimbroederschap – in 2018. Ook met dat land probeert Erdogan nu betere banden aan te knopen.

Tijdens een staatsbezoek aan Saoedi-Arabië vorige week sprak Erdogan over het inluiden van ‘een nieuw tijdperk’ in de Turks-Saoedische betrekkingen, en over zijn wens om de politieke, militaire, economische en culturele banden met het koninkrijk te versterken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu verklaarde onlangs dat hij binnenkort zijn Egyptische collega gaat bezoeken, maar er is nog geen datum geprikt.

Volgens de Turkse website Ahval blijft Turkije nog wel het geluid van Moslimbroederschap promoten via al Jazeera, de Arabische nieuwszender die in handen is van Turkije’s bondgenoot Qatar. Al Jazeera is pro-Moslimbroederschap en pro-Erdogan, aldus Ahval.

- Advertentie -