16.2 C
Amsterdam

Turkije sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël

Lees meer

Turkije laat de Israëlvriendelijke koers steeds meer varen. Het islamitische land wil zich nu aansluiten bij de Zuid-Afrikaanse genocidezaak tegen Israël. Dit zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan afgelopen woensdag.

‘Onze juridische experts onderzoeken hoe we ons aan kunnen sluiten bij de genocidezaak tegen Israël’, verklaarde de Turkse minister volgens de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

De zaak tegen Israël loopt bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Zuid-Afrika beschuldigt Israël van genocide in de oorlog in Gaza, die op 7 oktober begon na de Hamas-terreuraanval. Bij deze aanval kwamen 1200 Israëliërs om het leven. Inmiddels zijn bij de Israëlische vergeldingsoorlog meer dan 34.000 Palestijnen gedood, zonder einde in zicht.

Volgens mensenrechtenactivisten is de Israëlische tegenaanvaal genocidaal, omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen Hamas en Palestijnse burgers.

Turkije nam tot de lokale verkiezingen in maart, die AKP van Erdogan heeft verloren, een dubbelzinnige houding aan tegen Israël. In woord werd er volop kritiek geleverd, maar het land bleef doorhandelen met het land.

Turkije-experts denken dat deze houding een reden is geweest voor het verlies van de AKP in de lokale verkiezingen. De partij zou hierom zijn afgestraft door een deel van de islamistische achterban. Erdogan lijkt dat nu goed te willen maken met een hardere koers tegen Israël.

- Advertentie -