16.4 C
Amsterdam

Turkije stevent af naar verbod op pro-Koerdische oppositiepartij HDP

Lees meer

Een verbod op de Turkse en pro-Koerdische partij HDP komt steeds dichterbij, meldt de Turkse nieuwssite Ahval News.

Het Turkse Hof van Cassatie gaat bestuderen of de HDP banden heeft met de PKK, een separatistische organisatie die strijd voor een onafhankelijk Koerdistan. De organisatie heeft ook terreuraanslagen gepleegd en staat in Turkije, de EU en de Verenigde Staten op de terreurlijst. Leider Öcalan zit een levenslange celstraf uit.

Mocht het Turkse hof beslissen dat die banden met de PKK er inderdaad zijn, dan kan er een rechtszaak worden aangespannen om de op één na grootste oppositiepartij van Turkije te verbieden.

Devlet Bahceli van de extreemrechtse MHP-partij, tevens de coalitiepartner van president Erdogans AKP, pleit al langer voor een verbod. Volgens hem is de enige uitkomst van een dergelijk onderzoek dat de HDP ‘het middelpunt is van terroristische daden’, zei hij gisteren.

‘Als Turkije een rechtsstaat is, is de sluiting van de HDP (…) van vitaal belang’, zei Bahceli. Hij riep de seculiere CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, en de nationalistische Goede Partij (IYI) op kleur te bekennen.

Maar de CHP vindt vooralsnog niet dat aan de parlementaire immuniteit van HDP-parlementariërs getornd mag worden. ‘In een land zonder een onafhankelijke rechterlijke macht hebben parlementsleden geen andere veiligheid dan hun immuniteit. Deze garantie mag niet worden opgeheven,’ aldus leider Kemal Kilicdaroglu.

Onder het mom van ‘banden met de PKK’ zijn de afgelopen jaren in Turkije vele tientallen politici, intellectuelen en activisten de bak ingedraaid, waaronder oud-HDP-leider Selahattin Demirtas. Onder diens leiding werd de HDP een factor van belang in de Turkse politiek, die bij de verkiezingen van 2015 zelfs de AKP van een absolute meerderheid afhield.

Volgens critici gebruikt de Turkse overheid de aantijging van ‘banden met de PKK’ om dissidente stemmen de kop in te drukken. Hetzelfde zou hij doen met (vermeende) aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen, volgens Erdogan het brein achter de mislukte couppoging van 2016.

- Advertentie -