17.9 C
Amsterdam

Turkije: studenten universiteit Istanbul ageren tegen AKP’er als nieuwe rector

Lees meer

Boze studenten aan de Bogazici Universiteit in Istanbul clashten gisteren met de Turkse mobiele eenheid. Ze demonstreerden tegen hun nieuwe rector, een lokale politicus van Erdogans AKP.

Vijftien studenten werden na het protest in de boeien geslagen. Tientallen academici aan de Bogazici Universiteit protesteerden vandaag tegen hun vasthouding.

De nieuwe rector Melih Bulu werd afgelopen zondag per presidentieel decreet benoemd. Op Twitter fronsten enkele Turkije-deskundigen hun wenkbrauwen, omdat de nieuwe rector zich als wetenschapper schuldig heeft gemaakt aan plagiaat.

Studenten hebben moeite met AKP’er Bulu om een andere reden: zij vinden zijn benoeming partijdig. De Bogazici Universiteit is een van de weinige onafhankelijke universitaire instellingen in Turkije.

De Istanbulse burgemeester Ekrem Imamoglu, politicus van oppositiepartij CHP, twittert achter hun ‘rechtvaardige strijd’ te staan. Hij is bang dat hierdoor meer studenten naar het buitenland zullen vertrekken.

Niet alleen studenten zijn boos. Op de nieuwste cover van het Turkse satirische blad LeMan rijdt Bulu de Bogazici Universiteit binnen op een paard, toegejuicht door AKP-aanhangers. De cartoon verwijst naar de verovering van Constantinopel in 1453 door de Ottomaanse sultan Mehmet II.

- Advertentie -