8.6 C
Amsterdam

Turkije stuurt botten van gedode PKK-strijder naar moeder

Lees meer

De overblijfselen van een PKK-strijder zijn door de Turkse autoriteiten naar zijn moeder gestuurd. Via de post. In een doos.

De overblijfselen zijn van Agit Ipek, een jonge PKK-strijder die in 2017 omkwam in een vuurgevecht met Turkse veiligheidstroepen in de zuidoostelijke provincie Tunceli. De familie heeft de afgelopen jaren diverse keren de autoriteiten gevraagd het lichaam van hun zoon terug te geven, maar nu pas zijn de autoriteiten akkoord gegaan.

De botten van Ipek werden in een postpakket gestopt, dat door de Turkse Post (PTT) bij de ouders van Ipek in Diyarbakir bezorgd is. Dit meldt Mezopotamya News Agency.

De familie heeft de overblijfselen begraven in de provincie Mardin, in het zuidoosten van Turkije.

De foto van Halise Aksoy, die de doos met daarin de overblijfselen van haar vasthoudt, heeft in Koerdische kringen voor woede en frustratie gezorgd. De Turkse vereniging van advocaten (ÖHD) protesteerde in een persverklaring:

‘Het respect voor de doden is een principe waar sinds de dageraad van de mensheid geen discussie over mogelijk is. Elke autoriteit is verantwoordelijk voor het naleven van dit principe, dat de erfenis van de mensheid is.’ Volgens de ÖHD wil de Turkse staat via de moeder van Ipek het Koerdische volk in het hart treffen.

De PKK staat in Turkije, maar ook nog steeds in de EU en de Verenigde Staten op de terreurlijst.

- Advertentie -