13.1 C
Amsterdam

Turkije stuurt troepen naar Syrische grens voor mogelijk nieuw offensief

Lees meer

Turkije heeft honderden extra troepen naar de Noord-Syrië gestuurd, vermoedelijk als voorbereiding op een nieuw offensief tegen de Koerdische YPG-milities.

Eerder deze maand zei de Turkse president Erdogan dat zijn land ‘geen geduld meer heeft’, nadat hij de YPG had beschuldigd van een raketaanval waarbij twee Turkse agenten omkwamen.

De raketten zouden zijn gelanceerd door YPG-strijders die opereren vanuit Tel Rifaat, een Syrische stad die onder Russische invloed staat. Tel Rifaat staat hoog op Ankara’s lijst van doelen die moeten worden aangevallen tijdens een nieuwe Turkse inval.

In 2018 gaf Rusland groen licht voor de militaire operatie van Turkije tegen de YPG in de nabijgelegen stad Afrin. President Vladimir Poetin stond Turkse troepen echter niet toe om Tel Rifaat binnen te dringen, dat wordt gezien als een belangrijke toegangspoort tot de stad Aleppo en de wijdere regio.

Sindsdien zijn Turkije en Rusland tegenover elkaar komen te staan in de provincie Idlib. Turkije heeft geprobeerd een door Rusland gesteund offensief van het Syrische leger te stoppen, dat gericht was tegen de door Turkije gestuurde rebellen die tegen de Syrische president Bashar al-Assad vechten.

Turkije heeft felle kritiek op de Verenigde Staten, vanwege hun steun aan de YPG in Noord-Syrië. Volgens Turkije is de YPG een terreurorganisatie, omdat die banden heeft met de PKK.

In 2019 stelde een gedeeltelijke terugtrekking van Amerikaanse troepen op bevel van toenmalig president Donald Trump Turkije in staat een militair offensief te lanceren tegen de YPG in het noordoosten van Syrië. Turkije behaalde geen totaaloverwinning en werd door Rusland tot een wapenstilstand gedwongen.

Dinsdag hernieuwde het Turkse parlement het mandaat van het leger om grensoverschrijdende campagnes in Syrië en Irak voor nog eens twee jaar uit te voeren. Naast operaties in Syrië heeft het Turkse leger geprobeerd zijn aanwezigheid rond het hoofdkwartier van de PKK in het bergachtige grensgebied van Noord-Irak te vergroten, wat tot gewelddadige botsingen heeft geleid.

- Advertentie -