Uiterlijk dinsdag moeten honderdduizenden Syrische migranten Istanbul hebben verlaten. Anders zullen zij worden verdreven, meldt de Britse zender BBC.
De Turkse overheid heeft eind juli een bevel uitgevaardigd aan niet-geregistreerde Syriërs om terug te keren naar de provincie waar ze wel zijn geregistreerd. Dit zou nodig zijn om de druk op de grootste stad van Turkije te kunnen verlichten.
Er zijn ruim een half miljoen geregistreerde Syrische migranten woonachtig in Istanbul. Samen met de niet-geregistreerde migranten die vanuit andere provincies ook naar Istanbul zijn getrokken, woont daar in werkelijkheid het dubbele aantal.
Aan de BBC laten Syriërs weten dat er sprake is van gedwongen verhuizingen richting het thuisland. Velen van hen worden gedeporteerd naar Idlib, een stad in Syrië waar een explosieve situatie is ontstaan door escalerende gevechten. Ze zouden tevens worden gedwongen om terugkeerdocumenten, die ze niet kunnen lezen of begrijpen, te ondertekenen.
Volgens het internationaal recht is het verboden om vluchtelingen te deporteren naar een oorlogsgebied. Maar de Turkse regering claimt dat Syriërs zelf vrijwillig terugkeren naar deze gebieden, en dat deze tevens door het Turkse leger worden beveiligd.
Turkije is trots op haar reputatie als grootste vluchtelingenopvang, hoewel haar geduld met Syriërs begint te slijten. Inmiddels heeft Turkije 3,6 miljoen vluchtelingen binnengelaten sinds het begin van de oorlog in 2011.