14 C
Amsterdam

Turkije arresteert Syrische zanger Omar Souleyman wegens ‘terreur’

Lees meer

De Syrische volkszanger Omar Souleyman is gisteren door de Turkse autoriteiten gearresteerd. De reden: vermeende banden met de PKK, die in Turkije, de Europese Unie en Amerika op de terreurlijst staat.

Omar Souleyman is een veel geziene act op poppodia en festivals over de hele wereld. In Nederland trad hij onder meer op in Paradiso en op Lowlands.

Souleyman wordt ondervraagd omdat hij zou zijn afgereisd naar een regio in Syrië die in handen is van de YPG, een Koerdische strijdgroep die ideologisch gelieerd is aan de PKK. Volgens de Turkse overheid is de YPG ook een terroristische organisatie, iets dat de EU en de VS weerspreken.

De afgelopen jaren zette Turkije duizenden mensen in de cel om banden met een ‘terroristische organisatie’. Onder dit soort organisaties schaart Turkije ook de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan houdt hem verantwoordelijk voor de couppoging van 2016.

Ondertussen melden Turkse media dat een Israëlisch koppel, dat in Turkije vakantie vierde maar eerder deze week werd gearresteerd op verdenking van spionage, weer is vrijgelaten. De Israëlische regering bedankte president Erdogan voor de afhandeling van deze crisis.

- Advertentie -