14.1 C
Amsterdam

Turkije tegen Iraans voorstel voor olieboycot Israël

Lees meer

Turkije en Iran vinden dat Israël moet stoppen met het bombarderen van de Gazastrook, maar verschillen van mening over het instellen van een olieboycot. Dit bericht nieuwssite Al-Monitor.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie riep de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian op tot een olieboycot tegen Israël. Ook moesten islamitische landen hun diplomatieke relaties met Israël stopzetten.

‘We moeten stoppen met het sturen van brandstof naar Israël, en we moeten onze politieke en diplomatieke betrekkingen verbreken’, zei hij. De Iraanse minister doelde hierbij vooral op Azerbeidzjan, dat olie naar Israël exporteert. Azerbeidzjan had tot voor kort goede banden met Israël en kon, mede dankzij Israëlische wapenexporten, de regio Nagorno-Karabach bevrijden van de Armeniërs. Iran steunt de christelijke Armeniërs, omdat het land bang is voor de groeiende invloed van Turkije in de regio, de belangrijkste bondgenoot van Azerbeidzjan.

Hakan Fidan, de nieuwe Turkse minister van Buitenlandse Zaken, liet de oproep van zijn Iraanse collega in de lucht hangen. Hij benadrukte daarentegen de noodzaak van een tweestatenoplossing in het Israëlisch-Palestijnse conflict en herhaalde dat Turkije bereid is ‘verantwoordelijkheid te nemen en garant te staan’ voor een mogelijke vredesakkoord tussen beide partijen.

Hossein Amir-Abdollahian bezocht na zijn ontmoeting met de leiders van Qatar en de leiders van Hamas, die in Qatar hun hoofdkwartier hebben, de Turkse hoofdstad Ankara. Hij had ook een ontmoeting met president Recep Tayyip Erdogan.

- Advertentie -