13.8 C
Amsterdam

Koerd ‘door Turken uit heli gegooid’, maar wordt zelf vervolgd voor ‘terreur’

Lees meer

Osman Siban, een Koerdische man die beweert vorig jaar door Turkse soldaten uit een helikopter te zijn gegooid, wordt door het Turkse Openbaar Ministerie vervolgd vanwege ‘terrorisme’. Dit meldt de Turkse nieuwssite Ahval.

De dorpeling Siban (51) wordt verdacht van ‘betrokkenheid in activiteiten voor terroristische PKK-milities, zoals de transport van goederen naar rurale gebieden’.

Siban en een andere Koerd, Servet Turgut (55), werden in september vorig jaar opgepakt in de overwegend Koerdische provincie Van. Daar was toen een operatie van het Turkse leger gaande. Familieleden troffen de vermiste dorpelingen pas na twee dagen zwaargewond aan in het ziekenhuis.

Ooggetuigen verklaarden dat Siban en Turgut vanuit een helikopter zijn gegooid. Een medisch rapport bevestigde dat de verwondingen te maken hebben met ‘een val vanuit grote hoogte.’ Soldaten hebben verklaard dat de mannen van een klif zijn gevallen.

Turgut is na twintig dagen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Hij had twee schedelfracturen, elf gebroken ribben en scheuren in zijn longen. Verder waren zijn beide jukbeenderen gebroken en waren er breuken in zijn vingers, armen, benen en voeten. Ook Siban belandde zwaargewond in het ziekenhuis (foto).

Vanuit de pro-Koerdische partij HDP wordt sinds vorig jaar herhaaldelijk om een parlementair onderzoek geëist naar de daders.

- Advertentie -