19.1 C
Amsterdam

Turkije verdedigt arrestatie linkse studenten: ‘LHBT’ers zijn onrein’

Lees meer

Eerder dit jaar werden studenten van de Bogazici-universiteit in Istanbul opgepakt, omdat ze de islam zouden hebben beledigd met een kunstwerk dat de Kaäba van Mekka combineert met de regenboogvlag. Terecht, aldus het Turkse ministerie van Justitie: homoseksualiteit is ‘haram’.

Zeven studenten van de prestigieuze Bogazici-universiteit in Turkije stonden in maart voor een rechter in Istanbul. Ze zouden zich in januari schuldig hebben gemaakt aan ‘openlijk beledigen van religieuze waarden’, vanwege een kunstwerk dat de Kaäba in Mekka afbeeldt, de meest heilige plek in de islam. Het kunstwerk toont ook LHBT-vlaggen in de hoeken van het canvas.

Het werk was een anonieme inzending voor een tentoonstelling die de studenten organiseerden tijdens hun protest (foto). De studenten wilden dat de nieuwe rector zou opstappen, die door Turkse president Erdogan was benoemd, omdat hij een loyalist is van de Turkse regeringspartij AKP.

Een van de studenten die tijdens de tentoonstelling werden vastgehouden, diende een individueel verzoek in bij het Turkse Grondwettelijk Hof. Hij zei dat zijn recht op persoonlijke vrijheid en veiligheid was geschonden.

Het ministerie van Justitie antwoordt nu dat deze beschuldigingen ongegrond zijn. In zijn aanklacht merkt de hoofdofficier van Istanbul ook op dat LHBT-vlaggen ‘symbolen zijn van homoseksualiteit en andere dergelijke seksuele geaardheden, die in de islamitische religieuze literatuur als verboden en haram worden beschouwd’.

Een van de advocaten van de studenten zegt dat de aanklacht verwijzingen naar de sharia bevat en daarmee in strijd is met de Turkse grondwet. Daarin staat namelijk dat Turkije een seculiere staat is zonder officiële religie.

- Advertentie -