14.4 C
Amsterdam

Turkije verdedigt toenadering tot Israël: ‘Is ook goed voor de Palestijnen’

Lees meer

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft in een zeldzaam bezoek aan Israël gezegd dat de aantrekkende banden tussen Turkije en Israël ook goed zullen uitpakken voor de Palestijnen. Dat meldt de nieuwssite al Monitor.

‘Turkije en Israël zijn overeengekomen om de bilaterale banden aan te halen op verschillende terreinen’, meldde de Turkse minister Mevlüt Cavusoglu (foto). Het was voor het eerst in vijftien jaar dat een Turkse buitenlandminister Israël bezocht.

Zijn Israëlische evenknie Yair Lapid sprak van het ‘openen van een nieuw hoofdstuk’ en wil de economische betrekkingen uitbreiden. Volgens Cavusoglu is er ‘economisch veel te halen’ voor beide landen.

Eerder op de dag bracht Cavusoglu ook een bezoek aan het Yad Vashem Holocaustmuseum, waar hij een bloemstuk plaatste.

Over de Palestijnse kwestie zei Cavusoglu dat goede banden tussen Israël en Turkije ook een ‘positieve impact’ op de Palestijnen zullen hebben, die in een tweestaten oplossing’ vorm moet krijgen.

De Turks-Israëlische betrekkingen stortten in 2010 in, nadat een Turkse boot met hulpgoederen naar Gaza werd bestormd door Israëlische soldaten en daarbij tien Turken doodschoten. President Erdogan maakt zich ook al jaren sterk voor de rechten van Palestijnen.

‘We zullen niet doen alsof er geen ups en downs waren in onze betrekkingen’, zei Lapid, maar hij onderstreepte dat ‘ondanks alle politieke spanningen de economische banden tussen Turkije en Israël zijn gegroeid’.

- Advertentie -