18 C
Amsterdam

Turkije: wie coronapatiënt Erdogan ‘oneerbiedig’ bejegent, wordt vervolgd

Lees meer

Het Turkse Openbaar Ministerie vervolgt mensen die zich op sociale media ‘oneerbiedig’ uitlaten over de coronazieke Turkse president Erdogan. Dit meldt de Turkse nieuwssite Bianet.

De burger Pinar Ö. is één van de eersten die onder huisarrest is geplaatst na het plaatsen van een ‘misdadig bericht op sociale media’, aldus het OM.

Op zaterdag werd bekend dat de Turkse president en zijn vrouw Emine Erdogan positief zijn getest op het coronavirus.

Naast de vele beterschapswensen viel het op dat er ook veel Turken zijn die dat juist niet hopen. Waaronder de HDP-politica Hüda Kaya, die daarop fel werd aangevallen door staatsgezinde media.

‘Ik hoop dat hij niet beter wordt’, had Kaya gezegd in een later verwijderde tweet. Omdat zij als volksvertegenwoordiger immuniteit geniet, kan zij niet vervolgd worden.

Normale burgers zoals Pinar Ö. missen die bescherming. Zij werd zaterdagavond thuis aangehouden en in huisarrest geplaatst voor ‘het beledigen van de president’.

Ö. zei dat ze niet bewust was dat de spottende hashtag helva (een zoetigheidje dat men schenkt aan visite op condoleancebezoek) over de ziekte van de president ging.

Ze gebruikte de hashtag ‘omdat het nu niet zo goed gaat tussen mij en mijn vriend, en ik hoopte dat hij dat zou zien. Ik doelde niet op de president met mijn tweet. Ik ben onschuldig’, aldus Ö.

- Advertentie -