20.5 C
Amsterdam

Turkije vervolgt steeds meer oppositiepolitici met kritiek op inval Syrië

Lees meer

Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op de situatie in Noord-Syrië, is president Erdogan in het binnenland bezig critici op de Turkse inval te vervolgen.

Sezgin Tanrikulu, een Istanbulse parlementariër voor de linkse CHP, krijgt een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek. Eergisteren twitterde hij: ‘Dit is een onrechtvaardige oorlog tegen de Koerden.’

Overigens lijkt Tanrikulu een dissident te zijn binnen zijn eigen partij. Officieel steunt de CHP, de grootste oppositiepartij in het Turkse parlement, de inval in Syrië.

Turkije heeft daarnaast negen Istanbulse politici van de pro-Koerdische HDP gearresteerd. De HDP’ers hadden zich verzameld voor hun partijbureau in Istanbul om een persconferentie te geven met bezwaren tegen de Turkse inval in Syrië.

De politie voorkwam dit. Ze worden ervan beschuldigd propaganda te verspreiden voor een terroristische organisatie en zich niet te houden aan de wet openbare manifestaties.

Vorige week besloot Turkije een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen enkele kopstukken van de HDP, waaronder covoorzitters Sezai Temelli en Pervin Buldi. Zij worden ervan beschuldigd  ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ te maken en openlijk de Turkse staat te beledigen.

De Turkse overheid ziet kritiek op het militaire offensief in Syrië als ‘steun voor een terroristische organisatie’. Daarmee bedoelt zij de gewapende Koerdische strijders van de PKK en de Syrische SDF, waarmee Turkije nu in gevecht is.

Niet alleen politici worden opgepakt. Ook burgers die zich op sociale media kritisch betuigen over de inval lopen het risico gearresteerd te worden. Eind vorige week meldde de Turkse minister Suleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) al dat hierom ruim 120 mensen waren opgepakt.

- Advertentie -