18 C
Amsterdam

Turkije verwerpt Amerikaanse condoleances na aanslag Istanbul

Lees meer

Süleyman Soylu, de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, zegt de binnengekomen condoleances van de Amerikaanse ambassade in Turkije te verwerpen. Zondag vielen er doden door een aanslag in een drukke winkelstraat in Istanbul.

Volgens Soylu voeden de Verenigde Staten de organisaties die achter de aanslag zouden zitten. Turkije beschuldigt de Koerdische PKK-milities in Turkije en de Koerdische strijdgroep in Syrië van de aanslag, terwijl NAVO-bondgenoot Amerika die laatste groep steunt. Ankara beschouwt deze Koerdische troepen bovendien als communicerende vaten.

‘We moeten het erover hebben dat een bondgenoot geld stuurt naar Kobane (een noord-Syrische plaats waar de Koerden het bestuur in handen hebben, red.) en terreurgroepen helpt. Ze proberen de vrede in Turkije te verstoren’, zei Soylu tijdens zijn bezoek aan Istikal, de winkelstraat waar de explosie plaatsvond.

De PKK ontkent betrokken te zijn bij de aanslag, die aan zeker zes mensen het leven kostte en ruim tachtig gewonden eiste.

Istanbul is eerder doelwit geweest van aanslagen. In december 2016 was er een dubbele bomaanslag buiten het stadion van de voetbalclub Besiktas, waarbij 38 doden en 150 gewonden vielen.

- Advertentie -