20.2 C
Amsterdam

Turkije: voormalig AKP-minister beschuldigd van ‘terrorisme’

Lees meer

Een voormalige ambtenaar heeft in Ankara aangifte van terrorisme gedaan tegen Ali Babacan. Babacan was tot 2015 vice-premier en minister van Economische en Financiële Zaken onder Recep Tayyip Erdogan, de huidige president en leider van de AKP-partij.

De ambtenaar, Ali Cevik, beschuldigt Babacan ervan de Hizmet-beweging te steunen. Hizmet is geënt op de ideeën van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die tegenwoordig als balling in Amerika leeft. Gülen wordt door de Turkse regering verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup van 2016. Gülen en de Hizmet-beweging ontkennen dit in alle toonaarden.

Babacan is in gesprek met voormalig president Abdullah Gül over de oprichting van een nieuwe politieke partij. Deze nieuwe partij kan de positie van Erdogans AKP bedreigen, omdat een deel van het conservatief-religieuze electoraat van de AKP naar de nieuwe partij zou kunnen overstappen.

Ook beschuldigd Cevik Babacan van economisch wanbeleid. Babacan zou volgens de ambtenaar verantwoordelijk zijn voor de economische malaise waarin Turkije zich nu bevindt.

- Advertentie -