13.8 C
Amsterdam

Turkije vraagt Noord-Macedonië om uitlevering Gülen-sympathisanten

Lees meer

De Turkse regering wil dat Noord-Macedonië twintig Gülen-sympathisanten aan Turkije uitlevert. Dit schrijft de website Balkan Insight.

In een dubbelzinnige verklaring zegt het ministerie van Justitie van Noord-Macedonië dat het in deze kwestie ‘samenwerkt’ met de Turkse autoriteiten. ‘We zullen handelen in overeenstemming met de nationale wetgeving en internationale normen en overeenkomsten’, zei het ministerie.

Fethullah Gülen, de leider van de Gülenbeweging, wordt door president Erdogan gezien als brein achter de staatsgreep tegen hem, die gisteren precies vijf jaar geleden plaatsvond. Gülen heeft altijd ontkend en de Verenigde Staten weigeren om de geestelijke aan Turkije uit te leveren.

Turkije en Noord-Macedonië hebben geen uitleveringsverdrag, maar de twee landen hebben traditioneel nauwe betrekkingen en hebben een economische en militaire samenwerking ontwikkeld.

Al eerder, In 2019, zei Skopje dat Ankara de uitlevering van vijftien Turkse burgers had geëist. Maar omdat Noord-Macedonië ernaar streeft om deel uit te maken van de EU, heeft het land geen enkel uitleveringsverzoek van Turkije ingewilligd.

In Turkije zitten duizenden vermeende Gülen-sympathisanten in de gevangenis. Ruim 80.000 Turken zijn aangeklaagd wegens ‘poging tot staatsgreep’ en/of ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. Meer dan 50.000 ambtenaren zijn ontslagen of geschorst, net als ruim 20.000 militairen. Turkije heeft tientallen vermeende Gülen-sympathisanten uit het buitenland gekidnapt, vooral uit Afrika en de Balkan.

- Advertentie -